JOCS LINGÜÍSTICS

Els Jocs lingüístics que vos propòs, vos avisaré a la pàgina de DEURES i els podreu consultar aquí, s'han de fer al quadern de català o castellà segons vos indiqui. Podeu posar de títol: Joc lingüístic 1,  Joc Lingüístic 2... etc i si és de castellà Juego lingüístico 1... Ho enteneu? per dubtes al meu correu... Recordau posar la data.

JUEGO LINGÜÍSTICO 8  " PREGUNTAS COHERENTES" Dijous 7 de maig de 2020

En este sencillo juego que te proponemos hoy, te ofrecemos las respuestas y en tu caso deberás escribir las preguntas de tal forma que sean coherentes con las respuestas que tienes a continuación. Las preguntas podran variar de un alumno a otro y ser correctas las dos, sin embargo deberán ser coherentes con la respuesta, parece fácil y a veces cuesta un poco. NO OLVIDÉIS QUE LAS PREGUNTAS EN CASTELLANO NECESITAN INTERROGACIÓN AL PRINCIPIO Y AL FINAL.


ACUÉRDATE DE PONERME, SOY IMPORTANTE, NO ME DEJES...

Ejemplo pregunta 1.


PREGUNTA 1:   ¿A QUÉ HORA LLEGARÁS?
RESPUESTA 1:  Llegaré sobre la tres y media.

PREGUNTA 2:

RESPUESTA 2:    Cada jueves voy a la piscina por la tarde.

PREGUNTA 3:

RESPUESTA 3:  Mallorca se encuentra en el Mar Mediterráneo

PREGUNTA 4:

RESPUESTA 4:  No gracias, prefiero volver andando


PREGUNTA 5:

RESPUESTA 5:  La primera es la A y la última la Z 


PREGUNTA 6:

RESPUESTA 6:   Mañana no me despiertes, necesito dormir.


PREGUNTA 7:

RESPUESTA 7:   Ha ido a recoger el coche, lo tenía en el taller.JOC LINGÜISTIC 8 "RESPOSTES INCOHERENTS" Dimarts 5 de maig de 2020

A vegades ens demanen una pregunta i no contestam al que ens demanen, a vegades ho feim aposta perquè no ens interessa donar una resposta, però a vegades es fa per manca de coherència. Vet aquí una sèrie de preguntes i respostes algunes tenen coherència, és a dir la resposta és coherent amb el que se demana, però d'altres no responen bé al que se demana llegeix les preguntes i les respostes i mira si són o no coherents.


RESPOSTA 1:   COHERENT  -  INCOHERENT    Ja que realment no diu el nombre d'hores a la setmana que mira 
                                                                                        la televisisó.
RESPOSTA 2:  COHERENT  - INCOHERENT
RESPOSTA 3:  COHERENT  - INCOHERENT
RESPOSTA 4:  COHERENT  - INCOHERENT

RESPOSTA 5:  COHERENT  - INCOHERENT

RESPOSTA 6:  COHERENT  - INCOHERENT

RESPOSTA 7:  COHERENT  - INCOHERENT


JOC LINGÜISTIC 7     "QUI ÉS QUI"   Dimarts 28 d'abril de 2020

A la imatge trobaràs unes notes (textos quotidians) que no s'han signat i les persones que les han escrites. Relaciona cada nota amb la persona.

Exemple:  NOTA 1: Sra. Paulina Verd (mecànica)
                  NOTA 2:
                  NOTA 3:
                  NOTA 4:
                  NOTA 5:
                  NOTA 6:


JUEGO LINGÜÍSTICO 7    "DEFINICIONES"A continuación encontrarás cinco definiciones, pueden ser nombres, adjetivos o verbos (acciones). Léelas con atención y a ver si descubres de que palabra se tracta. Fijaros bien en la abreviatura que aparece al principio de la definición, os puede ayudar. También tenéis una pista en cada palabra.  Copia las definiciones en tu cuaderno de lengua castellana. Vamos...

1) ..........................: n. Barca grande, que suele tener motor y se usa para transportar carga y pasajeros entre lugares cercanos y para vigilar la costa.

Pista 1: tiene 6 letras

2) ..........................: adj. se refiere a la persona que tiene una enfermedad

Pista 1: el coronavirus tiene la culpa ahora

3)...........................: n. construcción para pasar de un lado a otro

Pista 1: es una palabra polisémica, también puede significar periodo corto de vacaciones

4)............................:n. Embarcación hecha de maderos unidos fuertemente unos con otros, habitualmente con cuerdas. Suele emplearse para navegar por ríos y lagunas.

Pista 1: empieza con la letra B

5) ............................: v. Meter o poner personas, cosas o líquidos en un lugar o recipiente sin que quede más sitio.

Pista 1: es un verbo de la primera conjugación, es decir el infinitivo termina en -AR


____________________________________________________________________

JUEGO LINGÜÍSTICO 6    "GRANS TEMES"

(en el cuaderno de lengua castellana) per  DIMECRES 8 D'ABRIL 

Darrer Joc lingüístic abans de vacances. Repassarem les categories gramaticals: NOMS, VERBS i ADJECTIUS.

El primer que heu de fer és utilitzant el regla (a que sí Marc!) fer una graella com la de la imatge que teniu a continuació, línies rectes, columnes d'igual amplada... així també fem un exercici de l'ús del regle, que tant ens costa.
A continuació teniu tres temes: un viatge espacial, un virus al planeta Terra i una aventura al desert. Se tracta que de cada tema poseu cinc noms, cinc verbs i cinc adjectius que d'alguna manera es trobin relacionats amb el tema. Jo vos pos un exemple de cada, vosaltres continuau...


Vos deix un parell d'imatges que vos puguin ajudar
AVENTURA EN EL DESIERTO
UN VIAJE ESPACIAL
UN VIRUS EN LA TIERRA

______________________________________________________________________


JOC LINGÜISTIC 6     "PAQUETS DE PARAULES"

Segur que molts de vosaltres heu jugat alguna vegada al joc dels paquets. Recordau algú diu paquets de 3 i ens ajuntam de tres  en tres, paquets de 2 i ens posam de dos en dos i s'elimina aquell que es queda sense grup. Ara vos propòs un joc, una mica diferent, però té semblances. 


Era una classe de cinquè, una classe amb 20 paraules, la professora que es deia PÀGINA anava donant ordres i elles, les paraules, s'agrupaven: 

sol, dissabte, neu, diumenge, aquesta, americà, ràpida,  fantasma, plou, meva,  preciós, periodístiques, amable, deu, riallera, alegria, tristesa, francès, brúixola, petit

Llavors la senyoreta de nom PÀGINA, va dir:

1) Paquets de paraules monosíl·labes 


2) Paquets d'adjectius gentilicis (ens diuen la procedència de les persones, animals, coses...)


3) Paquets de paraules esdrúixoles


4) Paquets d'adjectius qualificatius (ens diuen com són les persones, els animals o les coses...)


5) Paquets de noms abstractes 


6) Paquets de determinants


7) Paquets dels dies de la setmana


Llavors la senyoreta PÀGINA va dir als  seus alumnes, Quina paraula no ha pogut formar paquet ?

RESPOSTA:........................................................

______________________________________________________________________

JOC LINGÜÍSTIC 6    "CONTES BOJOS"
Bon dia,
avui tenim un joc lingüístic que ens ajudarà a repassar els tipus de paraules que hem estudiat, noms i determinants. I a més si ho feis bé, vos sortirà un breu conte, un conte esbojarrat.

Seguiu les instruccions:

1. Clicau damunt la imatge
2. Vos sortiran molts títols de contes, jo vos propòs el de Quin desastre! que el trobareu ala primera columna, gairebé al final. Clicau damunt Quin desastre!
3. Ompliu el formulari que vos demanen
4. Apareixerà un conte esbojarrat amb els personatges que vosaltres heu triat. Si el conte no té coherència, és perque no heu emplanat correctament el formulari. Fixau-vos bé si vos demana masculí, femení... Si li manca coherència repetiu el formulari, fins a obtenir un conte correcte.
5. Copiau al vostre quadern de català i sense faltes d'ortografia el conte esbojarrat que heu obtingut. 
6. Feis un dibuix del conte. Ahh! No oblideu posar-hi un títol, pot esser Quin desastre! o el vos podeu inventar vosaltres mateixos.

Jo dilluns vos posaré el que m'ha sortit a jo...


___________________________________________________________________________

JUEGO LINGÜÍSTICO 5        "ACRÒSTICS"

No he pogut preparar l'audio del gran dictat (problemes tècnics) així que com que ve el cap de setmana ens posarem poètics.Sabeu què és un ACRÒSTIC ? imagin que no, és una paraula molt estranya, però per tal que entengueu diríem que és una poesia breu que té una paraula oculta, amagada i per poder-la descobrir s'ha de llegir el text de manera diferent. Es pot fer un acròstic amagant la paraula AMOR, ENERGIA,... que són paraules que aquests dies són apropiades. Mirau:Ho veis? en vertical es llegeix la paraula amagada.
Avui intentarem fer un acròstic en castellà amb el nostre nom amagat, podem dir algun disbarat, però paraulotes no, estam jugant i provant com ens va.  Revisau l'ortografia i només heu de respirar profundament i la inspiració fluirà.

A jo m'ha sortit això:

M añana de primavera
A  gua tras la ventana
amas caídas
G eranios que florecen
A  ñoro la escuela
L  ibros en la mesa
 nglés con Joana
D omingos de campo
brazos ahora prohibidos.

Heu vist? segur que vosaltres sereu més guais i originals, jo m'he posat nostàlgica, però vosaltres li podeu posar diversió i l'alegria que vos caracteritza.
Sino vos surt alguna paraula, podeu fer ús del diccionari. Si el vostre nom és curt, feis-ne més d'un i li regalau a qui li heu dedicat, segur que se quedarà sorprès o sorpresa de la vostra capacitat creativa, i si el vostre nom és llarg, no passa res, més mèrit tendrà la vostra feina. Si  vos fa ganes mostrar-los als companys els m'enviau i els penjaré al blog. TOTS SOM POETES... endavant.

Oblidava dir-vos que podeu acompanyar el vostre acròstic d'una imatge jo he triat aquesta pel meu acròstic:


_____________________________________________________________________________

JOC LINGÜÍSTIC 5   "EL CORREU DE L'ENYOR"Avui m'heu d'enviar un correu electrònic, ho podeu fer des de l'ordinador, tablet o d'algun mòbil, però m'heu d'escriure un correu seguint unes pautes: data,  una salutació, text i un comiat (despedida) i el vostre nom i llinatges.
En el text m'heu de parlar de les següents coses: Com vos trobau d'ànims? com duis la feina? Si vos costa treballar des de casa? què trobau a faltar, què enyorau? quines coses feis durant el dia? quin joc lingüístic vos ha agradat més? si creis que tot això passarà sense més o ens haurà ensenyat alguna cosa a la humanitat?... i tot allò que volgueu afegir.

RECORDAU LES SEGÜENTS NORMES:
- Majúscules
- Quan canviam de tema, punt i seguit i majúscules
- Comes per poder respirar durant la lectura.
- Revisar l'ortografia
- Hi podeu posar salsa de la vostra (ja m'enteneu) i el llenguatge pot ser informal, ja que és un correu electrònic i sabeu distingir el llenguatge formal de l'informal.
- Recordau el punt i final i la signatura (el vostre nom complet)
- El correu pot tenir l'extensió que volgueu, però mínim cinc o sis línies.
- El me podeu enviar a una de les següents direccions de correu que a aquests moment tens en funcionament:  buadescoll@gmail.com
                         margalidabuades@cpcostaillobera.net
- Durant els propers dies, el vos retornaré amb les faltes corregides i el podreu copiar al quadern de català sense faltes.

A continuació vos enviï un correu aquí mateix perquè vegeu una mica el que vos deman:

                                                                               Pollença 26 de març de 2020


Estimats nins i nines,
No us podeu imaginar el que vos enyor a vosaltres, a les activitats del dia a dia, venir a l'escola, veure-vos, enfadar-me una mica quan algú no ha fet la feina, demanar-vos silenci, riure d'alguna cosa graciosa que em conteu, posar una bona nota a l'agenda, repartir passes, anar al puig, a fer la compra, a fer un cafè amb les amigues, anar a veure un partit de bàsquet del meu fill, parlar amb els mestres i amics de l'escola.... enyor un munt de coses, totes elles millors que estar-me a casa. Però ara ens toca això. He de confessar-vos que els matins m'aixeco una mica més tard, desdejuno tranquil.lament i em pos a treballar amb les coses de l'escola, amb les vostres i amb les que l'inspector ens demana a diari.
Vaja tot això em du molt de temps, actualitzo el blog, resolc les operacions... i llavors faig el dinar i mir les notícies (cada vegada menys per que ja estic cansada de tant de covid19) després torn a treballar una estona amb coses de l'escola, llegeixo una mica o surt a fora de casa i em pos a netejar, o tallar la gespa, o arreglar els cossiols... i finalment el gran moment, el moment que esper durant tot el dia, caminar una mica amb el meu cus, ell està molt satisfet del coronavirus, ja que no es queda sol, ens té tot el dia per casa. I aquesta és la meva vida de confinament. M'agrada pensar els jocs lingüístic i esper que a vosaltres vos agradin, és una manera diferent de fer llengua. Bé no em vull enrollar més, per que em direu PESADAAAAA!!!

                            Una abraçada a tots i vos enyor més que mai. 
                                                                 

                                                ENS EN SORTIREM  SEGUR.

                                                                              Margalida Buades Coll

_______________________________________________________________________________

JUEGO LINGÜÍSTICO 4    "ENTREVISTA A..."


ENTREVISTA AL SR. CORONAVIRUS

 A continuació trobareu la presentació de l'entrevista que es fa avui a un programa de radio, al Señor Coronavirus. Li plantegen tres preguntes, que vosaltres heu de contestar com si fóssiu el señor Coronavirus. Les respostes han d'estar correctament redactades, amb l'estructura correcta i d'una extensió mínima de dues o tres línies cada resposta. Esta entrevista ha sido grabada mediante teleconferencia para evitar el contagio

- Hoy miércoles 25 de marzo y tomando todas las precauciones necesarias para evitar el contagio,  tenemos como invitado del programa  de hoy,  el Sr. Coronavirus. Les recordamos que este programa se emite mediante teleconferencia para evitar el contagio.

- Sr. Coronavirus, encantados, bueno la verdad, encantados de tenerle aquí entre nosotros, no estamos, pero nuestros oyentes tienen tres preguntas para hacerle. ¿Sería usted tan amable de responderlas? Muchas gracias Sr. Coronavirus.

1) ¿Cuándo se le ocurrió la malvada idea de crear esta pandemia?

Malvada? quién dijo malvada? hace ya un par de años que me estoy dando cuenta que este, su planeta Tierra, está muy mal repartido. Hay continentes y gentes más desfavorecidas que otras. Hay zonas del planeta que crecen a un ritmo vertiginoso, mientras en otras lugares no se progresa. Hay quienes se enriquecen a costa de otros que cada vez son más pobres... nada que había que poner un poco de orden a ese desorden.

2) ¿Esta usted satisfecho de las consecuencias que ha creado su virus en nuestro planeta?

Para nada, quizás se me ha ido un poco de las manos y esto no me gusta, pero  ¿no me diréis que algo no habréis aprendido cuando yo me vaya?. Espero seáis todos, niños y adultos, más pacientes, deseo que penséis en los más desfavorecidos, que seáis respectuosos los unos con los otros, porque si algo os he dado, es tiempo  para poder pensar tranquilos en vuestras casas.

3) ¿Cuándo y cómo piensa finalizar esta pandemia?

No tardaré demasiado en marcharme, sólo me queda resolver algunos malentendidos, hablar con los gobiernos, para que cuiden un poco más la sanidad que todos pagáis. Además me parece que los mayores, los abuelos, son los que más han sufrido y precisamente ellos cuidaron el planeta mejor que los de ahora, tengo que remediar esto. También he oído que los niños estan deseosos de volver a sus rutinas y ver a sus amigos y jugar al aire libre, es decir que pronto desapareceré, pero eso sí, habré dejado huella.

_______________________________________________________________________________

JOC LINGÜÍSTIC 4    "PALÍDROMS"

El joc d'avui consisteix en conèixer unes paraules especials. Vos explic, tots coneixeu els nombres capicua, aquels que es llegeixen igual començant per davant o per darrere. Exemple: 121, 3443...

Idò aquesta curiositat també passa a algunes paraules. Copiau-les al quadern, per categories gramaticals, tal i com ho pos a continuació.

Adverbis:  ARA - TOT

Adjectius: CEC - CÍNIC

Verbs: RALLAR - REFER

Determinants:  SIS

Interjeccions: APA - BUB BUB

Noms propis: ANNA - LLULL

Noms comuns:    ?????????

L'enigma que heu de se resoldre avui és...
Copiau les preguntes al quadern i després cercau...

a) Com es diuen aquests tipus de paraules? teniu la definició a continuació. I vos don tres pistes, el seu nom comença per la lletra P, la paraula en qüestió té nou lletres i la tercera pista és masculina.

P _  _  _  _  _  _  _  _ : És  una paraula, frase, o grup de paraules, les lletres de les quals es

repeteixen en el mateix ordre quan són llegides en la direcció inversa.

b) Si heu trobat, no vos serà difícil, trobar dos noms comuns i completar així la llista anterior  de categories gramaticals.

c) També utilitzant internet, o pensant, podeu trobar alguna frase que tengui aquesta curiositat. Vos en deix una: AI ! FA MAL LA MÀFIA ! Ara vos toca a vosaltres.

d) A la classe tenim algun nom propi, nom o llinatge d'algun de vosaltres que té aquesta particularitat. A veure si ho descobriu !!

                                  L'horabaixa, les solucions, a cercar i a pensar...😏😏
________________________________________________________________________________Aquest és el document del gran dictat, el farem un dia d'aquesta setmana  (possiblement dijous) al quadern de català. Podeu preparar el document.Serà una mica diferent i evidentment no hi haurà tanta emoció, què hi farem!. Avui toca el juego lingüístico 3 de castellà, el trobareu més avall...

JOC LINGÜÍSTIC    "EL GRAN DICTAT"
_________________________________________________________________________________

JUEGO LINGÜÍSTICO 3   "PUBLICITAM..."

 Vosaltres sabeu que els investigadors de tot el món estan treballant per trobar una vacuna i fer front a aquest maleït virus.
 Imaginau que s'ha trobat (que serà aviat)  i es diu TIMOLAR.
Per començar escriviu 10 verbs (accions) que el seu infinitiu acabi en -AR (és a dir que siguin de la primera conjugació).
Necessitau una pàgina "nova", ja sabeu, en blanc i sencera.

Exemple: ganar, derrotar, cantar, silbar, bailar, hablar, acabar, comprar, pagar, fabricar, quedar...

I a partir d'ells, triau-ne uns quants, i ara posau en marxa la creativitat que tots teniu i provam de fer un spot publicitari per vendre aquest medicament, o al manco per fer-li por al COVID19.
 El podeu fer tan llarg com volgueu... Si en lloc de TIMOLAR li voleu posar un altre nom, mentre acabi en -AR, perfecte 😀 !!! Després feis un dibuix. En qualsevol spot publicitari, la imatge és molt important.


Con TIMOLAR
te vamos a DERROTAR.
No vas a poder  HABLAR
ni   CANTAR.
En cambio nosotros,
volveremos a SALTAR
a BAILAR
y a SILBAR.
Lo vamos a FABRICAR
y así te vas a QUEDAR._______________________________________________________________________

JOC LINGÜÍSTIC 3    "INVENTANT PARAULES 2"

Ens toca escriure una mica avui, així que com ho vàrem fer dimarts, feim dos munts un amb vocals (les que volgueu) i l'altre munt amb consonants (les que volgueu també).I anam agafant una de cada a l'atzar (o fent qualque trampeta) a jo m'ha sortit:                                                     TREMOLUSINA

Ara he de pensar que pot esser el / la TREMOLUSINA, no sé, pos en marxa la imaginació i pens...
potser és un nou gust de gelat, potser un nou model de cotxe, potser un lloc exòtic, una illa deserta,  un peix que se cria pel Carib, unes ulleres 3D.... ja ho sé per jo la TREMOLUSINA serà una medecina que evita tenir tremolor, tremolor per fred, per por... Ara ja tenc la idea i em toca escriure unes deu línies. Una vegada heu fet el text, podeu fer un dibuix o cercar una imatge i aferrar-la.


TREMOLUSINA: la tremolusina és una nova medicina que ha aparegut aquest hivern a un laboratori de Sibèria (Rússia). Els científics que l'han elaborada comenten que tenien una forta demanda d'un medicament que pogués aturar el tremolor pel fred durant els  durs hiverns siberians, on les temperatures baixen dels 30 graus negatius. Aquesta medicina s'ha de prendre els dematins, amb el desdejuni. Tenen tres formats de Tremolusina: en pols, en xarop i en pastilles. Se pot comprar a totes les farmàcies de Rússia des del mes d'octubre i fins al mes de maig. El seu cost és d'uns 2500 rubles russos, uns 30 euros. Cada paquet conté unes 70 dosi. Se recomana inicialment, a les persones majors de 70 anys i als menors de 2 anys, ja que aquesta població és la que més pateix les conseqüències del fred polar. S'extreu d'una planta anomenada tremolina i que se troba als boscos tropicals.
_______________________________________________________________________________

JUEGO LINGÜÍSTICO 2       "A VEURE QUE SURT"

Avui jugam amb les paraules i les lletres. El repte d'avui és el següent:

Vos dona una paraula de quatre lletres i només canviant-ne una cada vegada a veure si podeu arribar a aconseguir 20 paraules diferents. Ara bé les paraules que trobeu han de tenir sentit, no val inventar-se paraules avui, això va ser dimarts.

Vos pos un exemple per que vegeu com funciona el joc. Oblidava recordar-vos que han de ser en castellà avui. Vos recoman fer el llistat en format columna vos serà més senzill.

1.COLA (veis trec la L i al 2n moviment pos la P)
2.COPA  (ara trec la C i hi pos la S)
3.SOPA
4.MOPA
5.MOZA
6.POZA
7.POCA
8.TOCA
9.ROCA ( trec la O i hi pos la I)
10.RICA
11.RISA
12.PISA
13.PILA
14.FILA
15.TILA
16.TIZA
17.TAZA
18.CAZA
19. CAPA
20. CASA

Ohhhh he arribat a CASA que és on tots hem d'estar seguint les recomanacions, aquest corona m'ha duit a casa.
Resultat d'imatges per a "casa"


Ara vos toca a vosaltres provar-ho a veure a quina paraula arribau, el repte és aconseguir entre 15 i 20 paraules, diferents, de 4 lletres sempre, sense faltes i amb significat real. Podeu fer el dibuix de la darrere paraula que heu aconseguit.

Començau amb la paraula SALA i després una mica més complicat PINO

1. SALA                                                                  1. PINO
2.                                                                             2.
3.                                                                             3.

... ànims...


____________________________________________________________________

JOC LINGÜÍSTIC 2    "CARTA A.. TREU-TE LA RÀBIA"

Resultat d'imatges per a "sobre i carta"Avui toca  "Treure la ràbia" i escriure una carta al Sr. Coronavirus. Si voleu vos podeu elaborar un sobre i així retallau una mica, pensau amb el regla, les línies rectes...
Aquesta és la meva carta, és un exemple, però cada un que posi en marxa el seu capet, segur que tots-es teniu algunes coses a dir-li a aquest senyor que s'ha colat, sense permís a les nostres vides.

Fixau-vos en les parts: data, salutació, text, comiat, signatura i dibuix.


                                                                              Pollença, 18 de març de 2020


Estimat Sr. Coronavirus,
Bé he de dir-li que això d'estimat, en el seu cas  és un pur formalisme ja que molt estimat vostè no és. Em pos en contacte amb vostè per dir-li que no sé si és prou conscient de la que vostè ha liat a aquest planeta. Resulta que estàvem tranquils i de cop i sense permís vostè es va ficar en les nostres vides, si l'objectiu de la seva arribada és  avisar-nos que aquest planeta va massa aviat o que mica en mica ens l'estam carregant, potser té raó, però és clar, ara patim pels nostres padrins, pels malalts, pels metges, infermeres, personal de neteja, treballadors-es de farmàcies i de supermercats... tots ells-es exposats al seu maleït virus. Ara bé, li vull dir que la batalla la guanyarem nosaltres, perquè ens quedam a casa i seguim les normes d'higiene que ens han dit, i treballam a ca nostra, i sàpiga que quan guanyem la batalla, llavors hi haurà  una festa. Sap Sr. virus que a Pollença, el nostre poble, quan guanyam una batalla, el dos d'agost la celebram amb molta festa? idò potser així ho farem amb la batalla que ara tenim amb vostè. No el coneixem de prop, ni el volem conèixer però li farem retrats de vostè per què pugui decorar la seva llar.
                                              Cordialment 
                                                                   Margalida


Resultat d'imatges per a "dibujo coronavirus"


______________________________________________________________________________
JUEGO LINGÜÍSTICO 1      "INVENTANT  PARAULES  1"

Retallau uns paperets. Per una banda cinc paperets i a cada un, una vocal, podeu posar totes les mateixes, tres "A" i dues "I" com volgueu. I a l'altre munt cinc paperets més, amb cinc consonants, jo he escollit "M, J, T, R, S", però vosaltres podeu escollir les consonants que més vos agradin.


A continuació i a l'atzar (bé podeu fer alguna trampeta, ningú ho sabrà) formau una paraula. En el meu cas i com podeu veure, m'ha sortit MITUSAR, podeu deixar lletres, no cal utilitzar-les totes.


Idò ja ho tenc !  he inventat una nova paraula que a partir d'avui mateix formarà part del diccionari

Resultat d'imatges per a "diccionari tonto"


Ara ens toca escriure i en castellà. Hem d'escriure una definició del que posaríem al diccionari. Vos pot sortir un nom, un adjectiu o un verb. En el meu cas com que acaba en -AR, he decidit que serà un verb. Mirau el meu exemple, inventau, siau creatius i originals  i feis la vostra definició. Recordau  ha de ser en castellà. 


* La v és l'abreviatura de verb, recordau les abreviatures estudiades v (verb) n (nom) i adj (adjectiu)

MITUSAR: v. Producir sonidos melodiosos y armónicos simulando la voz de un gato que tiene hambre o busca pelea con otros gatos de diferente raza. En las personas se producen estos sonidos cuando protestan por algo que no les viene de gusto hacer, por ejemplo trabajar, acostarse, comer verdura...

Ejemplo: Juan mitusó cuando vio el plato de lentejas.

Va provau-ho a veure que surt... després a classe riurem i farem el nostre diccionari.

Al quadern  de castellà podeu copiar la meva i la que vosaltres heu creat.
 ____________________________________________________________________

JOC LINGÜÍSTIC 1    "DESCOBREIX LES PARAULES"

Començarem amb el tema d'actualitat per desgràcia.
1. Troba cinc paraules (en regal dues) que es puguin escriure amb les lletres del maleït virus COVID i després definiu-les.
exemples: 
- ODI: sentiment de profunda antipatia, disgust, aversió o enemistat cap a una persona, cosa o fenomen.
- DIC: 1ª persona del verb dir . Jo dic...